SONY DSC

Mazurek wege-bio-bezcukrowy z awokado

Powroty do natury zawsze mnie cieszą. Oczywiście dużo bardziej, jeśli znajduję się pośród gęstego lasu, albo w małym pokoju z białymi ścianami, łóżkiem, mikroskopijną szafą i biurkiem. Z oknem, przez które słychać szum strumyka i śpiew ptaków nieznających smogu.

Na takie luksusy nie mogę sobie jednak pozwolić o każdej porze dnia i nocy, przez co nieustannie wracam do natury w kuchni. Moda skoncentrowana na umiarze, umiarkowaniu i prostocie bardzo mi się podoba. Odkrywam raz po raz, w małych starych sklepikach w okolicach krakowskiego Rynku worki pełne płatków jaglanych, gryczanych, niesiarkowanych moreli i pięknych suszonych śliwek. Umiłowanie naturalnej słodyczy nie świadczy jednak o zdradzie tradycyjnego sernika i chałki z masłem oraz konfiturą truskawkową.

Dziś zapraszam Was do natury w czystej postaci, na co dzień i od święta. Mazurek przygotowałam z okazji Świąt Wielkanocnych, z radością patrząc jak znika.

SONY DSC

Mazurek z awokado z suszonymi śliwkami i żurawiną

Spód

  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki płatków jaglanych/gryczanych/mix
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka miodu

Nadzienie

  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szkalnki suszonych śliwek
  • ½ szkalnki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • *miód/ksylitol/syrop z agawy

Piekarnik rozgrzewamy do 180st.
Orzechy miksujemy, dodajemy płatki, olej i miód.
Ciastem (będzie w postaci grudek) wylepiamy formę do tarty i podpiekamy 15 minut.
Żurawinę i śliwki zalewamy wrzątkiem (tylko tyle żeby przykryć owoce) i moczymy minimum pół godziny. Wszystkie składniki blendujemy razem, do uzyskania gładkiej masy. Można dosłodzić do smaku miodem/ksylitolem/syropem z agawy.
Masę wylewamu na podpieczony spód. Resztkami ciasta ozdabiamy wierzch i pieczemy 10 minut w 180st.
Studzimy, podajemy najlepiej po schłodzeniu.

Smacznego!

Pozdrawiam,
Praline