SONY DSC

Qmam Kasze. Pulpety z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy.

Dwa miesiące temu do mojej skrzynki pocztowej zawitała opisana na już chyba wszystkich blogach książka „Qmam Kasze”. Zachwytów nad nią mnóstwo. I potwierdzam. Jest pięknie wydana. Osoby, które lubią matowy papier i stonowane kolory będą zachwycone. Historie Autorki przewijające się pomiędzy wierszami przenoszą nas w wytęsknione miejsca i rozgrzewają serce.

Oprócz czytania, oglądania i  przyjemności płynącej z dotyku, książka odpowiada na wiele pytań dotyczących bezpośrednio głównej bohaterki tejże jaką jest kaszą. W poszukiwaniu pomysłu na zdrowy i szybki obiad daje gotowe przepisy. Nie zabrakło też słodkiego kącika :)

Mam w swoim egzemplarzu mnóstwo pozaznaczanych biletami tramwajowymi stron z przepisami do wypróbowania. Regularnie wyjmuję kolejne.

Dziś otworzyłam dla Was…

SONY DSC

Pulpety z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy w kremowym musie pomidorowym

Pulpety:

  • szklanka ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (dałam zwykłą)
  • filiżanka czerwonej soczewicy
  • 6 pieczarek
  • 3-4 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki delikatnej oliwy do smażenia lub klarowanego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ¼ szklanki białego półsłodkiego wina
  • garść koperku (pominęłam)
  • szczypta kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta wędzonej soli (użyłam himalajskiej)

Sos:

  • 2 szklanki musu pomidorowego lub kilogram utartych świeżych pomidorów
  • sczypta świeżego oregano
  • łyżka oliwy
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Soczewicę moczymy 30 minut w letniej wodzie, odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
Szalotki i koperek szatkujemy, czosnek rozgniatamy dużym nożem.
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz dodajemy przyprawy, szalotkę i pieczarki, podsmażamy mieszając.
Po około 5 minutach dodajemy soczewicę i wino, dusimy pod przykrywką do miękkości.
Gotowe przekładamy do miski, dodajemy kaszę gryczaną, łyżkę oliwy, świeży koperek i mieszamy wszystko.
Formujemy okrągłe pulpety (najlepiej w wysmarowanych oliwą dłoniach) i odkładamy na talerz.

Pomidowy trzemy na tarce, wkładamy na szeroką patelnię i odparowujemy. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, pieprz i sól do smaku.
Wkładamy pulpety, podgrzewamy i podajemy świeże z listkiem oregano.

Smacznego!

Praline