SONY DSC

Ryż z duszonym szpinakiem i pastą curry

Moja ulubiona pora roku, której lato ustępuje pola, daje już o sobie znać, szczególnie wieczorami. Widać jej bliskość w napiętym grafiku szewca i wymienionej garderobie. Buty ze sznurka, które mogliście zobaczyć tutaj schowałam. Dojadłam resztki arbuza i po królewsku pożegnałam się z malinami.

Jesień przyszła, a razem z nią koce, książki oraz talerze gorących i sycących dań. Jednym z odkryć tygodnia jest szpinak „ten wczorajszy”. Z aromatycznymi dodatkami, oliwą i śmietanką. Jedzenie z rodziny comfort food, które nie ma nic wspólnego z dietami i postem po 18. Jedzenie, które zregeneruje przegrzane synapsy i przywoła w nocy piękne sny.

Warto odczarować w ten sposób szpinak-zmorę dzieciństwa, bo zawiera mnóstwo żelaza, Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten! Nie wspominając już o antyoksydantach, amunicji przeciwrakowej. Do tego fantastyczny słonecznik i oliwa, o której już nie będę się rozpisywać. Jest pyszna i niech jej tyle wystarczy :)

Z kwestii praktycznych pozostaje mi przpomnieć o dokładniusieńkim wypłukaniu szpinaku. Ziemi w zębach i na talerzu nie chcemy.

SONY DSC

Ryż z duszonym szpinakiem i pastą curry

na dwie porcje

  • pęczek świeżego szpinaku (300g)
  • 100g ryżu dlugoziarnistego
  • 150ml wywaru warzywnego (ostatecznie wody)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 70ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek słonecznika
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • odrobina imbiru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Ryż podgotowujemy w osolonej wodzie.
Słonecznik prażymy w suchym rondlu, przesypujemy do miseczki.
Szpinak myjemy i rwiemy na trzy kawałki.
W rondlu (tym samym, w którym był słonecznik) podgrzewamy oliwę i masło, a następnie podsmażamy szpinak, aż straci 1/3 objętości.
Podlewamy połową wywaru i dusimy minutę.
Dodajemy ryż, pastę curry i resztę wywaru. Gotujemy 4 minuty.
Na koniec łączymy delikatnie z kremówką i słonecznikiem.
Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Praline