SONY DSC

Polenta z kiełkami i awokado

Dla dociekliwszych i śledzących fecebookowy profil Lendryggena (klik) sałatka, bohaterka dzisiejszego posta nie jest nowością. Pierwszy raz zrobiłam ją w ramach swojego „tygodnia bez zakupów” połaczonego samoistnie z czyszczeniem szafek.
Kaszka kukurydziana znana w szerszym gronie jako polenta świetnie sprawdza się w szybkich kuchennych poczynaniach. Z natury mdła w towarzystwie kiełków i oliwy z oliwek nabiera ostrego posmaku i wyraźnego charakteru. Reszta składników dba o statystyczne normy witamin i minerałów.

Sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie. Na ciepło i zimno. Będzie towarzyszką podróży i spotkań z przyjaciółmi na trawie (jak tylko przestanie lać i pojawi się słońce).  Zróbcie od razu kilka porcji.

SONY DSC

Polenta z kiełkami i awokado
na jedną porcję

  • 40g kaszy kukurydzianej (polenty)
  • ½ awokado
  • ¼ papryki czerwonej
  • garść kiełków
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Kaszę gotujemy w 200ml osolonej wody, aż wchłonie całą.
Awokado i paprykę kroimy w kostkę.
Ciepłą polentę wykładamy na talerz/do miseczki, dodajemy warzywa, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy odrobinę.
Na samym końcu zwieńczamy wierzch kiełkami i podajemy.

Smacznego!

Praline