SONY DSC

Tortilla z chorizo

Studencka kuchnia. żeby mogła się takową nazywać musi spełniać kilka warunków. Pierwszym i najważniejszym kryterium jest cena. Ma być tanio i wydajnie. Wszelkie promocje i akcje rabatowe są dla studenckiego oka tak samo kuszące jak spanie do południa i kolejne omijanie zajęć.

Kolejnym elementem charakteryzującym ten specyficzny rodzaj gotowania jest monotonność. Studentom brak czasu, brak dobrze wyposażonego mieszkania, brak pieniędzy o czym już wspomniałam. Studentom brak przede wszystkim ochoty na gotowanie. Większość przyzwyczajona do maminej czy babcinej kuchni nie widzi sensu używania kuchni do czegokolwiek innego niż podgrzewanie zawartości słoika. W słoikach klopsiki, bigosy, zupy wszelakie, sałatki, śledzie, pikle, ogórki, kompoty i dżemy. Jak słoików braknie jest więc ryż, makaron, ryż, makaron, ryż, warzywa na patelnię, sos spaghetti w proszku, ryż, makaron, ryż, makaron, ryż, warzywa na patelnię, sos spaghetti w proszku, ryż, makaron, ryż, makaron, ryż, warzywa na patelnię, sos spaghetti w proszku. No, bywa też mdło i bez smaku.

Choć ja dżemy robię sobie sama, zupy, sałatki, klopski, kompoty i wiele innych też, nie wystrzegam się podkradania z domowej lodówki. A że w domu bywam rzadko, zabieram same najpyszniejsze kąski.

Jednym z nich było chorizo. Nie sposób przejść obok niego bez poruszenia serca. Jego nabycie ustrzega przed monotonią, brakiem aromatu i pospolitością.

W towarzystwie passaty pomidorowej, fasoli i wędzonej papryki stanowi idealne wypełnienie do placków tortilli. Jest ostro i wyraziście, a dzięki dodatkowi bezkonkurencyjnego sosu czosnkowego smakowy zawrót głowy gwarantowany.

Mój talerz nigdy nie wyglądał piękniej niż wtedy, kiedy był cały w kropkach sosu.

SONY DSC

 

Tortille z chorizo

na 2 porcje

  • 4 placki tortilli
  • 300g passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 70g chorizo
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki (sproszkowanej)
  • 200g ulubionego żółtego sera
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Rozgrzewamy średni rondel. Chorizo kroimy w cienkie plasterki, podmażamy (wytopi się z niego dużo tłuszczu).
Cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy, smażymy.
Dodajemy pokrojoną paprykę i marchewkę, podsmażamy 4 minuty.
Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy, passatę pomidorową i przyprawy.
Wszystko dusimy jeszcze ok 5 minut.

Ser ścieramy na średnich oczkach.

Rozgrzewamy dużą patelnię (o średnicy placka tortilli), podgrzewamy placki
Każdy placek posypujemy startym serem, a na połowę wykładamy nadzienie warzywne z chorizo, składamy na pół.
Tak przygotowaną tortillę opiekamy z każdej strony kilka minut do zarumienienia.

Sos czosnkowy

  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą składników.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Pozdrawiam,
Praline