Sernik jagodowy z białą czekoladą

Książki kucharskie i magazyny kulinarne kupuję, żeby przeglądać je przed snem i śnić po nocach o wszystkim co w nich zawarte. Takie sny nie tuczą, a jedzenie nigdy się w nich nie kończy.
Kolekcjonuję je i upycham na już wypchanych półkach, w szafkach i nocnym stoliku. Pod łóżkiem i na biurku.
Zasmucone swoim leżakowaniem raz po raz wracają mi w myślach.

Z przepisów w nich zawartych korzystałam zaledwie kilka razy. Od jakiegoś czasu postanowiłam to zmienić, schować swoje pewniaki do szuflady i dostrzec szerokie jak największy rondel horyzonty.
Słodkości kuszą najbardziej, więc dziś znów zaglądam do słodkiej książki Liski. Dorzuciłam od siebie tylko białą czekoladę. No, nie byłabym sobą bez swoich trzech groszy.

To sen, który stał się rzeczywistością.
O serniku kremowym, lekko kwaśnym z niespodziankami w postaci drobnych kawałeczków bounty.

SONY DSC

Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady

przepis pochodzi z książki Słodkie Elizy Mórawskiej

  • 1 kg sera do serników (trzykrotnie zmielonego)
  • 5 jaj
  • 100g dżemu jagodowego
  • 1 batonik bounty (lub inny kokosowy, 30g)
  • 200g cukru (dałam 160g, przyp.P)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100g białej czekolady (dodałam od siebie, przyp.P)
  • wiórki kokosowe do wysypania formy
  • masło do wysmarowania formy

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.
Blaszkę smarujemy masłem i wysyujemy wiórkami kokosowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175stopni.
Ser miksujemy powoli, stopniowo dodając dżem i cukier.
Następnie wbijamy po jednym jaju, dosypujemy mąkę i kaszę cały czas delikatnie miksując.
Powoli dolewamy czekoladę i łączymy. Na końcu batonik kroimy w drobną kostkę, dodajemy i mieszamy.
Przekładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 h.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy (w otwartym piekarniku).
Schładzamy noc w lodówce.

Podajemy z wiórkami kokosowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego!

Praline