SONY DSC

Sakiewki z batatami, morelami i mięsem z rosołu

Razem z nadejściem poniedziałku, w większości gospodarstw domowych po raz wtóry pojawia się pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu. Kilka tygodni temu miejsce tegoż znalazło się w pasztecie. Dziś zapraszam Was na szybkie do przygotowania sakiewki z ciasta francuskiego.

Nadają się do przegryzienia przy kubku herbaty, a także do zabrania ze sobą na drugie śniadanie.

Słodki smak batatów i moreli zrównoważony jest ostrością tabasco i goryczką musztardy. Taki zestaw składników idealnie komponuje się z rosołowym mięsem i nadaje mu zdecydowanego charakteru.

Polecam!

SONY DSC

Sakiewki z batatami, morelami i mięsem
na 16 sztuk

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średni batat (ok 300g)
300g mięsa z rosołu (lub innej zupy)
50g suszonych moreli
1 jajko
1 łyżka musztardy
2 łyżki siekanej natki pietruszki (lub 1 łyżka suszonej)
1/2 łyżeczki tabasco
sól i pieprz do smaku

1 jajko do posmarowania ciasta

Piekarnik rozgrzewamy do 200stopni.
Morele zalewany na około pół godziny wrzątkiem, aby napęczniały (jeśli używacie tych mięsistych nie jest to koniecznie)
Batat gotujemy do miękkości (swój ugotowałam w koszulce, nada się też pieczony).
Wszystkie składniki farszu miksujemy razem.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkujemy i dzielimy na 16 kwadratów i na każdy z nich nakładamy łyżeczkę farszu. Rogi zlepiamy razem tak, aby przypominały kształtem sakiewki.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy 17-20 minut.

Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno!

Smacznego!
Praline