Puszyste babeczki migdałowo-cytrynowe.

Każdy nas ma swoje ulubione składniki i miejsca.
Ja wręcz uwielbiam swoje stare kuchenne okno, którego fragmenty często widzicie na zdjęciach. 
 
I cytryny. I zapach migdałów.
 
Łącząc to wszystko w jedno, otrzymujemy niesamowicie puszyste  babeczki migdałowo-cytrynowe.
Swoją niesamowitą strukturę zawdzięczają dużej ilości jajek w stosunku do ilości mąki. 
Do wypróbowania jak najszybciej! 
 
Macie swoje ulubione miejsca? 🙂
 



Babeczki migdałowo-cytrynowe
na 12 sztuk

  • 1 szklanka mąki (o pojemności 250ml)
  • 70g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju 
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
Dodajemy kolejno olej, migdały, skórę i sok z cytryny oraz przesianą mąkę i proszek.
Krótko miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości foremek.
Pieczemy 30 minut.

Karmel

  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżki cukru pudru
  • 100ml śmietanki kremówki

W rondlu z wodą rozpuszczamy cukier, aż do zagotowania.
Gdy zacznie bulgotać i nabierać lekko brązowego koloru, dolewamy śmietankę.
Mieszamy do rozpuszczenia się bryłek cukru i zgęstnienia.
Lekko studzimy i polewamy babeczki.

Smacznego!

 
 
Pozdrawiam serdecznie,
Praline