Wieniec cynamonowy.

Lubię ten czas, kiedy spontaniczność sprawia, że na ustach pojawia się niespodziewany uśmiech.
Kiedy radością można się dzielić, a czas staje w miejscu. 
Zupełnie przypadkiem.

Wieniec przyczynił się do tego stanu.

Wieniec cynamonowy
żródło klik

  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170 g masła
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
  • cukier do posypania

Lukier cytrynowy

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120g- 150g cukry pudru

W małym garnuszku łączymy masło i mleko, do czasu aż masło się rozpuści. Studzimy.
Mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier. 
Dodajemy ostudzone masło z mlekiem, wodę i jajko. 
Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h .

W osobnej miseczce mieszamy cukier i cynamon.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm.
Smarujemy ostudzonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. 
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zostawiając u góry margines ok 8 cm. 
Następnie zwijamy powstałe dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). 
Oba końce łączymy, a z ciasta formujemy wieniec.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem.Pieczemy ok. 27-30 minut.

Przygotowujemy lukier. 
Sok z cytryny łączymy z cukrem mikserem, aż uzyskamy gładką masę.

Wieniec po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie polewamy cytrynowym lukrem. 



Smacznego!
Praline