Kajmakowo-ajerkoniakowy tort bezowy.

Dziś mam dla Was bardzo słodką i delikatną propozycję.
Tort bezowy!
Nie jest on taki trudny jak mogłoby się wydawać.
Zachwyci każde podniebienie! 

Ze względu na dużą ilość jajek użytych w przepisie, tort idealnie wkomponowuje się menu zbliżających się świąt wielkanocnych.Beza to pożeraczka białek. Ta zjada 8 sztuk.
Co zatem z żółtkami?
Żeby nie kusiły mnie w lodówce, przygotowałam z nich ajerkoniak, który wykorzystałam w masie. Możecie oczywiście użyć gotowego, a z żółtek zrobić zapasy kruchego ciasta lub creme brulee 🙂


Kajmakowo-ajerkoniakowy tort bezowy


Blaty bezowe
na 4 duże blaty

  • 8 białek
  • spora szczypta soli
  • 400 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na każdej rysujemy po dwa okręgi o średnicy 20 cm.
W dużej metalowej misce ubijamy białka na sztywno. 
Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier (łyżka po łyżce) i cały czas ubijamy.  
Na końcu dodajemy przesianą mąkę i sok z cytryny, łączymy.
Masę równomiernie wykładamy na przygotowane blaszki (powstaną 4 okrągłe blaty bezowe).
Pieczemy z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. 
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). 

Masa kajmakowa

  • 250g mascarpone
  • 250g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody

Mascarpone miksujemy na średnich obrotach dodając po łyżce kajmaku, aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wciąż miksując łączymy z masą.

Masa ajerkoniakowa

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200ml ajerkoniaku (można użyć gotowego), domowy przygotowujemy dzień wcześniej*
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Do sztywnej śmietany powoli wlewamy ajerkoniak, cały czas miksując na średnich obrotach.
Wciąż miksując łączymy z masą żelatynę.

*Domowy ajerkoniak

  • 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250ml spirytusu
  • 230g cukru pudru
  • 8 żółtek

W garnku zagotowujemy wodę. Stawiamy na nim miskę z żółtkami tak, aby nie dotykała wody. Żółtka ucieramy z cukrem na parze. 
Tak przygotowaną masę zdejmujemy znad garnka i delikatnie łączymy z mlekiem. 
Następnie bardzo powoli, cienką strużką wlewamy alkohol wprost pod mieszadła miksera.
Na tym etapie należy bardzo uważać, aby nasz ajerkoniak się nie zważył. 
Gotowy likier schładzamy w lodówce min 3h. 
Przechowujemy w lodówce.

Dodatkowo

  • 70-100g dżemu jagodowego/jeżynowego
Na paterze układamy pierwszy blat bezowy. 
Wykładamy 1/2 ilości masy ajerkoniakowej, wyrównujemy. 
Przykrywamy kolejnym blatem i ten smarujemy dżemem.
Wykładamy masę kajmakową, wyrównujemy, przykrywamy kolejnym blatem bezowym. 
Wykładamy resztę masy ajerkoniakowej. Kładziemy na wierzch ostatni blat.
Przechowujemy w lodówce. 
Tort najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed podaniem. 
Blaty bezowe możemy przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

Praline