
Jajko niespodzianka!
Już przyszła! Wiosna!
Krokusy na rabacie śmiało prezentują kształty i kolory, a słońce razi w oczy.
Temperatura skaaacze do góry, ciepłoludki również 😉
Dzieci wypełzają na ulice, ryk motorów umila uszy w drodze do warzywniaka.
Narodowe mycie okien.
Nie mam wątpliwości, że to właśnie Ona!
A dziś z okazji Wiosny mam dla Was najlepsze JAJKO NIESPODZIANKĘ na świecie.
Uwaga! Propozycja idealna na Wielkanoc!
źródło z moimi zmianami
na 8-10 sztuk
- 8-10 jajek (dla skorupek, w zależności od wielkości)
- 165g masła
- 230g czekolady (najlepsza gorzka)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 150-200g cukru
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- skórka i sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie skorupek.
Wystukujemy mały otwór w dolnej części każdego jaja, używając np. korkociągu lub noża.
Otwory muszą być wystarczająco duże, aby zmieścić końcówkę rękawa cukierniczego (lub woreczka, z którego takowy zrobić się da).
Jajko odwracamy do góry nogami i wytrzepujemy zawartość (pomogłam sobie wykałaczką).Dokładnie przepłukujemy wnętrza jaj nad zlewem.
Następnie zanurzamy je w słonej wodzie przez trzydzieści minut (100 g soli na każdy 1 litr wody). Skorupki muszą tonąć.Płuczemy w zimnej wodzie i suszymy dziurką do dołu (położyłam na kaloryferze).
Do każdej suchej skorupki wlewamy ok pół łyżeczki oleju, starannie okręcając, by całe wnętrze było pokryte. Nadmiar wylewamy.
Przygotowanie ciasta.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
Ucieramy jajka z cukrem.
Delikatnie łączymy z czekoladą.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy.
Ucieramy jajka z cukrem.
Delikatnie łączymy z czekoladą.
W misce mieszamy mąkę, sól i kakao z masą.
Ciasto przekładamy do rękawa lub woreczka w odciętym rogiem.
Ciasto przekładamy do rękawa lub woreczka w odciętym rogiem.
(Upewnij się, że końcówka się zmieści w dziurce)
Wypełniamy jaja do około 3/4 wysokości.
Jeśli ciasta będzie za dużo, wyleje się i upaskudzi skorupki, które w najgorszym wypadku pękną. Jeśli już się tak stanie, zaraz po upieczeniu usuwamy nadmiar ciasta i czyścimy wilgotnym ręcznikiem.
Skorupki ustawiamy na blasze lub w formie do muffinek. Aby były stabilne można pomóc sobie folią aluminiową.
Pieczemy ok 20 min w 180st.
Proste, prawda? 😉
Powali na kolana każdego!
Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia!
Praline
![]() |
Wiosna, czyli biedronka szukająca szczęścia w krokusie 🙂 |